random image


Ik ben Walter van Reisen, geboren in 1954, en ben afgestudeerd aan het conservatorium van Alkmaar. Van oorsprong liggen mijn muzikale wortels bij de muziek waar ik mee ben opgegroeid: de blues, rock en pop van de jaren 60 en 70, zoals de Beatles, Clapton, Hendrix, Stones, Cuby & the Blizzards en vele, vele anderen. Ook soul en funk. Gaandeweg, door te spelen en door mijn studie, heeft mijn muzikale smaak zich verder verbreed richting jazz en heb jarenlang gespeeld als gitarist in een bigband.

Hieronder behandel ik in een aantal "hoofdstukjes" onderwerpen die ik belangrijk vind bij het lesgeven.

Na een eerste periode waarin je de basisbeginselen van het gitaarspelen leert kennen, wordt ieders leerproces meer en meer bepaald door de eigen belangstelling, muzikale aanleg en niveau. Een van de belangrijkste dingen is uitzoeken wat bij je past, welke muziek je wilt spelen, het leren kennen van je sterke en zwakke kanten en het uitbouwen van je mogelijkheden. Dat is voor een iedereen natuurlijk weer anders. Altijd zal het uitgangspunt zijn dat we werken aan datgene wat voor jou tegelijkertijd zinvol en inspirerend is. Plezier beleven en steeds een stapje verder komen

In het proces van muzikale ontwikkeling is ruim plaats voor fantasie, creativiteit en improvisatie. Naast de ambachtelijke instrumentbeheersing en het kunnen naspelen van bestaande muziek vind ik het belangrijk dat je ook op je eigen manier leert spelen, je eigen verhaal leert vertellen. Variaties verzinnen, soleren, improviseren. Ook het schrijven van liedjes hoort bij dit hoofdstukje creativiteit. Veel liedjes die succesvol zijn bestaan uit slechts een paar akkoorden, met een leuke melodie en/of ritme. Zelf ben ik begonnen met zelf liedjes schrijven toen ik een half jaar gitaar speelde. Sommige van mijn leerlingen houden zich hier ook graag mee bezig. Mijn steun hebben ze......

Behalve het in je eentje gitaarspelen is samenspel met anderen leuk en inspirerend. Daarom wil ik dit graag ondersteunen en indien mogelijk leerlingen met elkaar in contact brengen. Als je in een bandje speelt kunnen we in de les samen kijken naar hoe je aan je partijen invulling geeft.

Het leren herkennen van het karakter van akkoorden, het op het gehoor na kunnen spelen van melodieën, het kunnen ontdekken met welke akkoorden een nummer gespeeld wordt ...... het heeft allemaal te maken met de ontwikkeling van je gehoor en muzikaliteit. In de les komt dit geregeld aan de orde en krijg je opdrachtjes of puzzeltjes mee naar huis die hiermee te maken hebben.

Met name voor sologitaristen, maar ook voor de algemene muzikale ontwikkeling bij gevorderden is het zinvol om je bezig te houden met welke muzikale samenhangen vaak voorkomen. Als je improviseert, welke tonen kun je wel, en welke kun je niet gebruiken? Of wisselt dit opeens midden in een nummer? Waarom klinken bepaalde akkoorden zo goed bij elkaar? Behalve op je gehoor kun je deze vraag ook benaderen via de muziektheorie. Het helpt je te begrijpen hoe muziek in elkaar zit en kan je ook op andere ideeën brengen.

Blues heeft ook altijd mijn liefde gehad. Het is voor elke gitarist goed om van deze emotie-volle muziek het een en ander te leren kennen, omdat de blues op vele punten van grote invloed is (geweest) op de ontwikkeling van de pop, rock en ook de jazz. De ontwikkeling van de elektrische gitaar heeft voor een belangrijk deel plaatsgehad in de blues, denk maar aan B.B.King, Eric Clapton, Jimi Hendrix, Stevie Ray Vaughan e.a.. Veel van de huidige gitaargoden zien in deze voorgangers hun voorbeeld en hebben hen uitgebreid bestudeerd. Jazz is als muziekstijl erg verwant aan de blues, en gitaristen bij wie die 'bluesy' achtergronden zeer duidelijk te horen zijn zijn bijv. Wes Montgomery en George Benson. In het verloop van je muzikale ontwikkeling is blues ook een heel goede manier om te leren improviseren en allerlei interessante gitaartrucs te leren.

Voor je muzikale ontwikkeling is het zingen ook van belang en leuker dan menigeen denkt. De een kan dat natuurlijk beter dan de ander, maar het is leuk om te leren: bijvoorbeeld zingen en daarbij jezelf op gitaar begeleiden. En het is goed voor de ontwikkeling van je toongevoel. Bovendien: als je in een band gaat spelen zul je zien dat het erg gewaardeerd wordt als je in staat bent af en toe mee te zingen